Om detaljplanen

Planerad stadsmiljö och bebyggelse

Detaljplanen möjliggör ny bebyggelse vilken avser att stärka platsen, ge den identi-tet, bidra till ökad attraktivitet och trygghet. Samtidigt möjliggör den nya kontor, bostäder, förskola och verksamhetslokaler. Bebyggelsens gestaltning och innehåll stödjer ett aktivt gaturum med publika funktioner i bottenvåningarna. Byggnaden som föreslås öster om Solna station ansluter till torget liksom till Rättar-vägen och bidrar till stadsrummet med en öppenhet i bottenvåningen. Byggnaden innehåller kontor/arbetsplatser om cirka 20 000 kvm ljus BTA och tillåts gå upp i höjd för att markera platsens centrala läge. Den är gestaltad för att skapa ett land-märke och att ge karaktär och identitet till Solna station och stationstorget. Det är av stor vikt att ambitionsnivån under fortsatt arbete och vid genomförandet är hög när det gäller arkitektur, detaljer och materialval.

Väster om järnvägen skapas tre kvarter. Kvarteret i väster innehåller bostäder och en möjlig förskola, de två andra nya kvarteren fylls med kontor/arbetsplatser samt loka-ler för centrumverksamheter i bottenvåningarna. Blandningen av både bostäder och arbetsplatser är positiv utifrån stadens ambitioner om att skapa en attraktiv, trygg och levande stadsdel, med både dag- och nattbefolkning.

Fasaderna ska gestaltas som tydliga arkitektoniska tillägg i årsringarna i Solna och spegla vår tid och samtidigt möta de klassiska funktionsönskemålen som del av ett stadsrum med markerad, öppen bottenvåning och entréer mot gatorna. Kvarteren utformas med en tvåvåningssockel, vilket ger de större volymerna en bas i proport-ion till antalet våningar ovan. Tvåvåningssockeln gestaltas med öppenhet och loka-ler placeras i goda lägen.

Planförslaget har studerats med hänsyn till solljus/skugga på utemiljöerna (BAU 200508). Solstudien visar att den offentliga miljön längs Dalvägen får väldigt goda solförhållanden, med solbelysta fasader och gaturum, liksom den offentliga miljön kring Solna station. Även terrasserna på bostads- och kontorshusen får mycket goda solförhållanden. Bostads- och förskolegården får med sitt nordvästvända läge få sol-timmar vid vår- och höstdagjämning. Sammantaget från mars till september är sol-timmarna fler i den norra delen av gården, där förskolegården föreslås placeras.

Planförslaget innebär att bebyggelsen inom kvarteret Farao 15, 16 och 17, kvarteret Kairo, den tidigare stinsbostaden samt kioskbyggnaderna rivs och ersätts med ny bebyggelse. Nedan beskrivs den föreslagna stadsmiljön samt bebyggelsen övergri-pande. För en fördjupad beskrivning samt fler illustrationer hänvisas till illustrat-ionsbilagan. Inför granskning av detaljplanen avses ett gestaltningsprogram tas fram som knyts till exploateringsavtalet mellan staden och byggaktörerna.

Gator och trafik

En ny gata utmed spåren kan Dalvä-gen sänkas och ansluta som gångstråk till Solna stations nivå. Planförslaget innebär förbättrade samband i staden och länkar samman stadsdelarna. Stadsmiljön utveck-las från att domineras av bil- och trafikmiljö med kraftiga barriärer till stadsrum där de gående ges mer plats och prioritet.

Den partiella överdäckningen vid Solna station skapar möjlighet för ett utvecklat stationstorg. En större platsbildning i detta läge kan bättre hantera den mängd av människor som rör sig här och dess gestaltning kan bidra till platsens identitet och trygghet. Yta för cyklister och cykelparkering tillförs samtidigt som de befintliga gång- och cykeltunnlarna under Frösundaleden kan fortsätta nyttjas.