En solstudie har tagits fram som visar hur den föreslagna strukturen påverkar sol- och skuggförhållandena på platsen. Studien visar att de nya bostäderna får bra solförhållanden under större delen av dagen. Den gemensamma ytan i mitten av området får bra solförhållanden, såväl under dagen som under kvällstid. Denna yta kan därför komma att fungera som ett komplement till den egna trädgården för de bostadshus som har skugga på sina uteplatser under eftermiddag/kväll. På eftermiddagar/kvällar är solförhållandena sämre för många av uteplatserna.
Nytillkommen bebyggelse bedöms under sommarhalvåret inte påverka befintlig bebyggelse under dagen och eftermiddagen. Däremot kommer delar av befintliga tomters baksidor att skuggas under kvällstid. Kommunen bedömer dock inte att förhållandena kommer att medföra en betydande olägenhet för de boende. Detta då påverkan i form av skuggning enbart förekommer under kvällstid samt att det tidigare stått stora växthus på platsen som även de lär ha kastat skuggor in på fastigheterna.
Grönskan inom bostadsområdet förekommer främst i form av planterade häckar och den grönska som tillskapas inom den lite större gemensamma ytan. Genom att till exempel plantera blommande växter kan ekosystemtjänster knutna till biologisk mångfald gynnas.
Skogsområdet närmast Breddenvägen utgör en viktig spridningskorridor för tall- och barrskog. Även om skogsområdet inte ingår i planområdet kan naturmarken komma att naggas i kanten när gatan byggs ut. Utgångspunkten är att spridningsfunktionen inte ska påverkas negativt.
Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen lag, vilket innebär att barnens rättigheter fått en stärkt ställning. I planläggningen av området har hänsyn tagits till barnens perspektiv genom att en gemensam grönyta för lek och social samvaro skapas centralt i området. Vid dialogmöte med närboende (se mer om dialogmötet på sidan 36) framkom önskemål om en gångväg utefter Nordanvägen. Idag finns en skarp kurva söder om planområdet där fordon ofta kommer i höga hastigheter samtidigt som gående rör sig i gaturummet. För att bidra till säkra trafikmiljöer för alla, men framförallt för barn som inte har samma medvetenhet kring trafiksituationer som vuxna, anläggs en gång- och cykelväg utefter Nordanvägen, mellan planområdesgränsen i nordväst och Violvägen. Gång- och cykelvägen visas på kartbild sidan 8 figur (1).
Vid dialogmötet kom det även till kommunens kännedom att barn vistas i grönområdet närmast Breddenvägen. Även om platsen inte uppmanar till lek på grund av buller och närheten till Breddenvägen så rör sig många barn längs med sträckan under sin färd till och från Grimstaskolan eller Bollstanässkolan, vilket leder till att ytan används för spontanlek. Att bevara naturmarken är därför ett beslut som tagits med barnens perspektiv i åtanke.
För att klara miljökvalitetsnormerna för yt- och grundvatten och inte riskera en ökning av föroreningshalten i recipienten behöver dagvattnet renas inom planområdet innan det når recipienten. Dagvatten från tomtmark renas i diken med makadamjord och dagvatten från parkeringsytor renas då vattnet tillåts infiltrera ner i marken. Dagvatten från allmän platsmark renas genom ett perkolationsmagasin under gatan och kompletteras med rening i filter som placeras i dagvattenbrunnar.
Dagvattenutredningen har beräknat föroreningsmängder i utgående dagvatten för recipienten med och utan föreslagna dagvattenåtgärder. Beräkningarna visar på att föroreningsmängderna från planområdet minskar med minst 65% med föreslagna åtgärder. Planerad exploateringen bidrar således med förbättrade förutsättningar för att Norrviken ska uppnå god status, se tabell nedan.
Genom de fördröjningsåtgärder som föreslås kommer Norrviken heller inte belastas med ökade flödestoppar vid nederbörd, vilket också är positivt ur ett föroreningsperspektiv.
Framkomlighet för räddningstjänstens fordon har säkerställts genom gatornas dimensionering. Då fordon kan stanna på gatan understiger avståndet mellan uppställningsplats och punkten för räddningsinsats 50 meter. Grundprincip för utrymning är att människor alltid skall ha tillgång till minst två av varandra oberoende utrymningsvägar, vilket säkerställs då utrymning kan ske genom såväl framsidans entrédörr som mot baksidan. Konventionellt system för brandvatten ordnas enligt Teknisk handbok, Upplands Väsby.
Inom planområdet planeras för en ny brandpost då närmaste brandpost finns på Violvägen, cirka 100 meter från planområdet. Brandposten föreslås placeras i norra delen av planområdet. Exakt placering kommer att ske i samråd med brandkåren Attunda.
Planområdet är påverkat av buller från främst Breddenvägen och Nordanvägen. Bullerutredningen visar att riktvärdet vid fasad klaras för samtliga bostäder. Utifrån de beräknade utomhusnivåerna bedöms riktvärden inomhus kunna uppfyllas utan svårigheter med rätt dimensionering av fönster, fönsterdörrar, yttervägg och ventilationsdon.
Riktvärdet för uteplats klaras för majoriteten av bostadshusen, dock inte för alla bostäderna i de södra husen närmast Nordanvägen. För att även dessa bostäder ska ha tillgång till en uteplats som innehåller bullerriktvärdena krävs åtgärder. Planen föreskriver bullerplank för att uppnå riktvärdena för ljudnivån enligt trafikbullerförordningen. Planen medger plank på kvartersmarken längs den södra plangränsen utmed Nordanvägen, vilket är det bästa ur bullersynpunkt. Alternativet är lokala skärmar vid de aktuella bostädernas uteplatser. Riktvärdena beskrivs mer ingående under förutsättningar, sidan 42.
Planområdet ligger utanför riksintresset Arlanda flygplats influensområde. Det förekommer dock relativt frekvent flygtrafik i området, i synnerhet nu när ett ökat antal kurvade inflygningar öster om Väsby tätort ska genomföras. Riktvärdena för flygbuller bedöms dock klaras för planområdet.