Detaljplanen avser att möjliggöra hotellverksamhet eller motsvarande boende för tillfällig övernattning. I vattenområdet medges mindre anläggningar, exempelvis bryggor. Inom planområdet ges möjlighet att placera och utforma byggnader och anläggningar med hänsyn till väderstreck, utblickar och höjdskillnader i området för att tillvarata platsens kvaliteter såsom topografi, vegetation och vatten. Byggnader ska även placeras med hänsyn till risk för höga vattenflöden i Byskeälvens huvudavrinningsområde. Till planlagt ändamål hör behovet av komplementbyggnader samt parkering. Infart till planområdet sker från Hällselsvägen. Planområdet är cirka 13 hektar varav cirka 1,3 hektar utgörs av vattenområde.
I antagen översikts- och tillväxtplan (ÖTP2020) ligger planområdet inom område utpekat för ”övnings- och testområde (industri)”. Detaljplanens syfte överensstämmer inte med utpekad markanvändning men bedöms inte utgöra ett hinder för att kunna prövas i en detaljplaneprocess.
Detaljplanens genomförandetid är 5 år från och med det datum detaljplanen vunnit laga kraft.
Kvartersmarken är reglerad för tillfällig vistelse. Användningen avser att möjliggöra hotellverksamhet eller motsvarande boende för tillfällig övernattning med tillhörande komplementbyggnader och anläggningar inklusive parkering.
Inom planområdet regleras den sammanlagda byggrätten till högst 4300 kvadratmeter byggnadsarea. Högsta nockhöjd inom planområdet är 15,0 meter med undantag av del av planområdet längst i söder där nockhöjden är reglerad till högst 9,0 meter. Tillåten lägsta placering av byggnad är +362,0 meter över angivet nollplan.
Parkering för verksamhetens/fastighetens behov tillgodoses inom kvartersmark.
Planlagt vattenområde omfattar cirka 1,3 hektar. Vattenområdet sträcker sig längs nordöstra stranden av Árdnasjávrrie och avses användas som öppet vatten med möjlighet till mindre anläggningar, såsom exempelvis flytbryggor.
Planområdet ligger i södra delen av Udden i Fjällbonäs, vars byautbredning löper i nord-sydlig riktning längs en barrskogsbevuxen ås mellan Sörsjön och Nordsjön. Åsen är bebyggd från väg 94 i norr och vidare söderut med permanenta bostäder och fritidshus fram till berörd fastighet, Fjällbonäs 1:53. Fastigheten bär spår av tidigare täktverksamhet men har därefter ianspråktagits för fordons- och komponenttestbanor, vars ansökta verksamhetsområde sträcker sig inom planområdet i den södra delen av Fjällbonäs 1:53. Terrängen inom planområdet präglas av grusåsens formationer och vegetationen domineras av tall med inslag av gran. Från Hällselsvägen leder en skogsbilväg genom planområdet fram till tjärnen Árdnasjávrrie. Vid skogsvägens slut finns en platsbildning invid tjärnen som ursprungligen utgjort båtplats men som också använts för turistverksamhet. Befintlig skoterled från Fjällbonäs till Pjesker/Gråträsk sträcker sig i nord-sydlig riktning genom planområdet.