Konsekvenser

Riksintresse

Rennäring

Planområdet ligger inom riksintresse rennäring (kärnområde). Detaljplanens lokalisering i omedelbar närhet till befintlig markanvändning för fordons- och komponenttest samt med hänsyn till berörd samebys möjlighet att fortsatt bedriva flytt längs Byskeälven utanför planområdets avgränsning, resulterar i bedömningen att detaljplanens genomförande inte medför betydande negativ påverkan på riksintresset.

Naturvård

Planområdet ligger inom riksintresse naturvård avseende Byske älv. Detaljplanens genomförande bedöms inte inverka negativt på riksintresset som värnar bibehållen karaktär av oexploaterad skogsälv, naturvårdshänsyn vid skogsbruk samt hävd av älvdalens odlingsbygder.

Natura 2000

Planområdet angränsar till Sörsjön, Nordsjön och Vierakejávrrie som omfattas av utpekat Natura 2000-område för Byskeälven (SE0820432). Bevarandevärdet för Natura 2000-området utgörs sammantaget av Byskeälvens vattensystem, bestående av sjöar, bäckar, åar och älven, som tillsammans upprätthåller områdets totala biologiska mångfald och naturlighet. Detaljplanens genomförande bedöms, med beaktande av lokalisering, omfattning och ändamål, inte inverka negativt på områdets bevarandevärden eller målet att uppnå gynnsam bevarandestatus för särskilt prioriterade arter och livsmiljöer. I planområdets nordöstra del syftar regleringen av kvartersmarken till att bevara våtmarken och dess naturliga vattenföring.

Miljökvalitetsnormer

Grundvatten

Vattenkvaliteten i berörd grundvattenförekomst (SE727565-166504) uppfyller god kemisk och kvantitativ status. Vid byggarbeten som berör en grundvatten­förekomst ska byggmetoder och material generellt alltid väljas som inte påverkar grundvattnet. Förutsatt att byggmetoder och byggmaterial väljs med hänsyn till platsens geologiska förutsättningar samt att tillkommande avloppsanläggningar anläggs och underhålls i enlighet med tekniska grundkrav samt funktionskrav liksom följer övriga regler och riktlinjer i Arvidsjaurs kommun, bedöms detaljplanens genomförande inte bidra till att gränsvärden för gällande miljökvalitets­normer kan komma att överskridas.

Miljö

Natur

Befintlig naturmiljö inom planområdet utgörs av en produktionsskog. Torrakor och äldre högstubbar som finns inom planområdet från äldre avverkningar bör företrädesvis lämnas kvar. Död ved kan hysa en mångfald av arter såsom insekter och lavar och användas som häckplatser, där högstubbar kan utgöra boplatser för exempelvis ugglor. Ur ett övergripande perspektiv, utifrån skogens ålder, markförutsättningar samt utifrån identifierade arter, bedöms detaljplanens genomförande som helhet inte innebära betydande negativ påverkan på biologisk mångfald.

Naturreservat

I öster angränsar planområdet till Skarjevare naturreservat. Genomförandet av detaljplanen bedöms inte medföra negativ påverkan på naturreservatet vars syfte är att bevara områdets naturskogsvärden och ostörda, opåverkad karaktär samt dess upplevelsevärden för friluftslivet. I fastighetsgräns mellan natur­reservatet och planområdet regleras att marken inte får förses med byggnad, så kallad prickmark, i syfte att erhålla ett byggnadsfritt avstånd mot reservats­gränsen men också med hänsyn till bibehållandet av naturliga förhållanden inom våtmarksområdet mellan Vierakejávrrie och Nordsjön.

Rennäring

Genomförandet av detaljplanen medför direkt negativ påverkan på rennäringen genom betesbortfall inom åretruntmark till följd av ändrad markanvändning inom södra delen av planområdet. Detaljplanens lokalisering i omedelbar gräns till befintlig markanvändning för fordons- och komponenttest liksom att befintlig tillfarts- och infartsväg kan nyttjas fram till planområdet, bidrar till att begränsa samt undvika onödigt betesbortfall, varför betesfortfallet bedöms som ringa. Närheten till den äldre grustäkten innebär att det inte bedöms uppkomma störning på den fria strövningen som följd av planområdets lokalisering.

Flytt sker årligen inom kärnområdet under slutet av oktober, hela november och en bit in i december mot kusten för vinterbete. Detaljplanen ligger inte inom mark som används som flyttled under höst och vår. Detaljplanens genomförande bedöms således inte inverka negativt på möjligheten att fortsatt bedriva flytt mellan beteslanden.

Vid etablering av en nytillkommande verksamhet löper generellt risken för kumulativa effekter, exempelvis genom potentiella framtida exploateringar av liknande verksamhet i området eller samspel mellan verksamheter, utbyggnad av infrastruktur eller ökad mänsklig aktivitet som medför utökat störningsområde. I syfte att begränsa den typ av verksamhet som kan komma att innebära ett utökat störningsområde för renskötseln i området, kopplat till detaljplanens genomförande, har ett avtal ingåtts mellan berörd sameby och exploatören.

Genomförandet av detaljplanen kan komma att innebära flytt av befintlig skoterled för den del av leden som passerar genom planområdet. Flytt av skoterleden bedöms inte påverka dragningen av befintlig skoterled utanför planområdesgränsen, se illustration över förslag på ledningsdragning på sida 6. Ur renskötselsynpunkt är det positivt att detaljplanens genomförande inte påverkar befintlig skoterled.

Ur renskötselperspektiv är det också positivt om inhägnad av planområdet och tillkommande verksamhet kan undvikas. Då planområdet ligger inom åretruntmark, det vill säga där renar kan uppehålla sig under hela året, är det positivt för rennäringen att vissa typer av besöksaktiviteter inte knyts till planlagd verksamhet eller förekommer i området. Det rör sådana aktiviteter som kan skrämma, störa eller medverka till att driva bort renar ifrån området, vilket i sin tur får en negativ påverkan på renskötseln. Till sådana verksamheter hör bland annat hundspannskörning som, utan kunskap om rennäringens bedrivande, kan få en direkt negativ effekt på renskötselns bedrivande, inte minst under vårvintern.

Hälsa och säkerhet

Översvämning

Byggnader och dess tillhörande tekniska infrastruktur som, till följd av sin konstruktion och utförande, riskerar att ta skada vid förhöjt vattenstånd bör särskilt placeras med hänsyn till risken för höga vattennivåer. I detaljplanen har försiktighetsåtgärder vidtagits avseende risk för översvämning inom planområdet via vattendrag tillhörande Byskeälvens huvudavrinningsområde. För att undvika översvämning, som riskerar att medföra skada på egendom/ekonomisk skada, regleras lägsta placering av byggnad till +362,0 meter över angivet nollplan. Konsekvenser för enklare konstruktioner såsom vindskydd och annat, som per definition kan komma att utgör byggnader, antas bli begränsade och inte leda till betydande ekonomisk skada.

Flyghinder

Detaljplanen reglerar högsta tillåtna nockhöjd på byggnader till 15,0 respektive 9,0 meter, varför detaljplanens genomförande inte bedöms medföra negativa konsekvenser avseende hinderfriheten.

Geoteknik

Byggnader ska uppföras radonsäkra enligt Boverkets byggregler (BBR). Vid nybyggnation eller ändring av byggnad får radonhalter inte överstiga fastställt gränsvärde för radon.

Kulturmiljö

Begäran om arkeologisk utredning har lämnats in till länsstyrelsen (diarienummer 431-3241-2023). Vid eventuella fynd inom planområdet som påverkar tänkt placering av byggnader eller infartsväg tillämpas bestämmelser i kulturmiljölagen (1988:950). Utgångspunkten är att fornlämningar i första hand ska bevaras vilket kan medföra justering av byggnadsplacering för att erhålla tillräckligt skyddsavstånd till eventuell fornlämning. I andra hand kan frågan prövas om tillstånd till ingrepp i fornlämning. Byggrätten inom planområdet är flexibel vilket möjliggör planmässiga förutsättningar för anpassning av infartsväg och bebyggelse till eventuella fornlämningar, utan behov av ingrepp.

Trafik

Fordonstrafik

En uppskattning av antalet fordonsrörelser till och från planområdet, baserat på plansökandes uppgifter om den planerade anläggningens storlek/omfattning, verksamhets­säsong samt verksamhetsidé/inriktning, har tagits fram som underlag för detaljplanen. Trafikalstringen uppskattas till cirka 60 fordonsrörelser per dygn under aktiv besökssäsong (24 veckor per år), vilket inkluderar besöks- och nyttotrafik samt anställdas resor.

Skotertrafik

Detaljplanens genomförande kan medföra behov av flytt av befintlig skoterled. Preliminärt bedöms skoterleden kunna flyttas till norra delen av planområdet och ansluta i samma läge utanför planområdet som befintlig ledningsdragning, se förslag på ledningsdragning i illustrationen på sida 6.

Teknisk försörjning

Vatten och avlopp

Inom planområdet ska enskild vatten- och avloppsanläggning anläggas. Vattenförsörjningen avses att tillgodoses via borrade brunnar. Avloppsanläggningar anläggs utifrån hög säkerhet för miljö och hälsa och i enlighet med de funktions- och tekniska grundkrav som fodras samt med hänsyn till de geologiska förhållandena på platsen. Avlopp från storkök och verkstad/garage eller motsvarande ska förses med fett- respektive oljeavskiljare innan utsläpp till avloppsanläggning.

Dagvatten

Planområdet hyser mycket goda förutsättningar för naturlig infiltration av dagvatten.

El

Placering av transformatorstation kan ske inom planområdet alternativt utanför planområdet med tillstånd av berörd markägare.