Planavtal för att upprätta detaljplanen har tecknats mellan kommunen och berörd exploatör som bekostar framtagandet av detaljplanen.
Den gällande detaljplanen över planområdet är detaljplan 200, Förslag till ändring och utökning av stadsplanen vid kv. Stamhem, idrottsplatsen m-fl inom Sjöbo köping. Planen upprättades den 8 januari 1963 och vann laga kraft 28 april 1964, (fig 6). Detaljplanen är uppdelad i ett industriområde i norr med natur/park mellan idrottsplatsen och industriområdet med Stamhem 6. Samma uppdelning finns idag.
Fig 6. Gällande detaljplan 200 för Stamhem 6.
Användningen i gällande detaljplan är J industri med en högsta byggnadshöjd på 7.6 meter. U-området går genom planen från norr till söder, prickmarken ligger längs dagens fastighetsgräns med en bredd på sex meter, (fig 7). Gällande detaljplan är utan kvarvarande genomförandetid. Gällande detaljplan upphör att gälla inom planområdets gränser i samband med att denna detaljplan vinner laga kraft.
Fig 7. Gällande detaljplan 200 för Stamhem 6 inzoomad
Kommunstyrelsen beslutade 2022-04-11 (§ 78) att bevilja planbesked för Stamhem 6 och att ta fram en ny detaljplan för området. Syfte med planbeskedet var att pröva utvecklingsmöjligheter inom fastigheten så som att ta bort prickmarksområden, ta bort u- områden, och se över möjlighet till alternativ in- och utfart.
Den gällande fördjupade översiktsplanen (Fördjupad översiktsplan 2013) gäller för planområdet. I den gällande fördjupade översiktsplanen med markanvisningskarta från 2013 är området markerat C1 Utvecklingsområde för centrumfunktioner, (fig 8) planförslaget saknar därför stöd i den gällande fördjupad översiktsplanen och efter samrådet handläggs detaljplanen med utökat förfarande under granskningen. Det pågår ett arbete med en ny fördjupade översiktsplan över Sjöbo tätort där detta område behandlas.
Den 14 juni 2022 antog regionfullmäktige Regionplan för Skåne 2022–2040. Regionplanen ska ange de grunddrag för användningen av mark- och vattenområden och de riktlinjer för lokaliseringen av bebyggelse och byggnadsverk som har betydelse för länet. Regionplanen är inte bindande men ska ge vägledning för beslut om översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser i den kommunala planeringen.
Planförslaget anses förenligt med Regionplan för Skåne 2022–2040 då marken redan är exploaterad och planläggningen innebär en utveckling av befintlig markanvändning.
Inga riksintressen finns inom eller påverkas av aktuellt planområde. Planområdet angränsade tidigare i norr till riksintresse för kommunikationer enligt 3 kap. 8 § MB, Simrishamnsbanan. Trafikverket har tagit bort Simrishamnsbanan som riksintresse och Sjöbo kommun har numera rådighet över järnvägsreservatet.
Kommunfullmäktige fattade 2023-09-27 § 137 beslut om att järnvägsreservatet behålls från västra kommungränsen fram till stationsläget i Sjöbo tätort, vid den nuvarande busstationen.
I miljöbalkens tredje kapitel listas typer av mark- och vattenområden som särskilt skyddsvärda. Inom planområdet finns inga av dessa typer av mark- och vattenområden och marken bedöms därmed förenligt med ändamålet verksamheter.
Enligt kommunens beräknade partikel- och kvävedioxidhalter har Sjöbo kommun stor marginal till miljökvalitetsnormerna, vilka inte bedöms överskridas.
Miljökvalitetsnormer (MKN) för vattenförekomster (SFS 2004:660) är ett juridiskt bindande styrmedel för att ange krav på vattnets kvalitet vid en viss tidpunkt. Planområdet ingår i delavrinningsområdet som mynnar i Vombsjön, (fig 9, 10). Huvudavrinningsområde för ytvatten är Kävlingeån. Kävlingeån (Vombsjön-Tranåsbäcken) (Björkaån/Åsumsån/Tolångaån) där den ekologiska statusen är måttlig och den kemiska statusen ej uppnår god. Vombsjön är en viktig dricksvattentillgång för länet. Möjlig påverkan kan ske genom infiltration till recipient grundvattenmagasin. Fler dagvattenlösningar möjliggörs för viss rening av dagvattnet vilket gör att möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormerna för Vombsjön och Kävlingeån eller grundvattenmagasinet inte försämras. Kommunen gör därför bedömningen att ingen negativ påverkan på ovan nämnda vattenförekomster som leder till överträdelser av fastställda miljökvalitetsnormer kommer att ske.
Tabellen visar vilka ytvattenförekomster, avrinningsområden och grundvattenförekomster som skulle kunna påverkas av eventuella föroreningar från planområdet. Statusklassningen är hämtad från länsstyrelsens tjänst Vatteninformationssystem Sverige (VISS):
Ytvattenförekomst | Ekologisk status | Kemisk status
|
Kävlingeån | Måttlig | Uppnår ej god |
Avrinningsområde | Ekologisk status | Kemisk status |
Revingehed | God | God
|
Grundvattenförekomst | Kvantitativ status | Kemisk status |
Vombsänkan och Revingehed
| God | God |
Eftersom ingen stadigvarande vistelse förekommer inom aktuell detaljplan utöver de som jobbar dagtid på verksamheten görs bedömningen att eventuellt förekommande omgivningsbuller inte medför skadliga effekter på människors hälsa. Närheten till omgivande bostäder bedöms inte medför skadliga effekter på människors hälsa då banvallen norr om planområdet fungerar bullerdämpanande till de gränsande bostäderna i norr. Sjöbo kommun har rådighet över vallen och den berörs inte av det här planförslaget.
Inga särskilda mellankommunala planeringsförutsättningar påverkar det aktuella planförslaget.
Inget strandskydd finns inom aktuellt planområde.
Planområdet ligger inom verksamhetsområdet för dagvatten i Sjöbo. Det innebär att kommunen har skyldighet att ta hand om fastighetens dagvatten. Planområdet kompletteras med möjlighet till dike och dagvattenkasetter för att klara av större skyfall som hundraårsregn.
Med dagvattenkassetter har marken chans att suga upp vatten från verksamheten snabbt om kommunens system är överbelastat. En fördröjningsyta på 230 m2 kan uppföras på fastigheten för att lokalt kunna ta om hand om dagvattnet och eventuellt i framtiden kunna kopplas till kommunens dagvattensystem. Överblivet dagvatten som inte tas upp av kommunens dagvattensystem leds inte direkt ut, utan till ytor som är skapade för viss rening av dagvattnet vilket gör att möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormerna inte försämras.
Ytan för fördröjningsdamm är belägen i lågpunkten mellan höjden mot Östra Idrottsgatan och banvallen reglerat i plankartan med egenskapsbestämmelse fördröjningsdamm om behov krävs.
Nyligen har det anlags brunnar flera på fastigheten för att klara större regnmängder som leder till ledningsnätet. Planområdet ligger inom befintligt verksamhetsområde för VA, dagvatten från platsen rinner via kommunens befintliga dagvattenhanteringssystem.
Planområdet avgränsas till bostäderna i norr med en tre meter hög vall som fungerar bullerdämpande. Avståndet till bostäder närmst verksamheten är 30 meter.
Planområdet ligger skyddad inne i Sjöbo omgärdat av vallar utom räckhåll för risker och olyckor från trafik. Områdets belägenhet 300 meter från SÖRF Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund och har en god framkomlighet till området för räddningstjänst vid en eventuell olycka.
Risker för olyckor på platsen som skulle påverka de närliggande bostäderna i norr är minimala på grund av den större vall som avgränsar planområdet i norr. Det finns även ett stängsel som inhägnar området.
Det finns en viss risk för översvämning av planområdets östra del enligt Sjöbo tätorts framtagna skyfallskartering. Åtgärderna i planen bedöms vara tillräckliga för att hantera risken.
Enligt utredningen för om ras, skred och erosion som Sjöbo kommun tagit fram förekommer inga risker för ras, skred eller erosion inom Sjöbo tätort i stort och då även planområdet.
SJÖBO KOMMUN Fördjupad översiktsplan för Sjöbo tätort Översiktlig bedömning av risk för ras, skred och erosion. Av Markera 2022-03-30. Finns endast generella bedömningar på ras och skredrisker i Sjöbo tätort och inga specifika bedömningar för planområdet. Slutsatsen i rapporten är att förhållandena generellt är goda.
Det finns relativt stora nivåskillnader men med relativt hög marklutning. De geotekniska förhållandena bedöms generellt vara mycket goda. Dominerande jordlager utgörs av isälvsavlagringar som sannolikt vilar på morän. Under rådande förhållanden skyddas slänter av befintlig vegetation och inga erosionsprocesser bedöms i nuläget pågå, (s.14).
Riktvärdena för mindre känslig markanvändning överskrids inte inom Planområdet. Inga kända eller misstänkta föroreningskällor finns inom planområdet. Kända föroreningskällor finns på grannfastigheten Stamhem 3. Läs mer under 5.2.2 MARKMILJÖUTREDNING.
Området är beläget nordost om Romeleåsen och består till stora delar av flackt dallandskap. Landformen på området är gravsänka, med en berggrund som domineras av sedimentära bergarter såsom kalksten, lerskiffer och sandsten. De vanligast förekommande jordarterna är isälvsavlagringar och issjösediment. Markens ytskikt är av sand och grus och marken har goda infiltrationskvaliteter.
Marken inom planområdet är redan till stora delar hårdgjord genom att den är asfalterad.
På grund av befintlig markanvändning och geotekniska förhållanden föreligger ingen misstanke om svåra hydrologiska förhållanden inom planområdet. Eftersom ingen sådan misstanke föreligger har ingen hydrologisk utredning för aktuellt planområde tagits fram inom ramen för detaljplaneprocessen.
Ingen beaktansvärd kulturmiljö, fornlämning, byggnadsminne finns inom aktuellt planområde.
Inga kända fornlämningar finns inom aktuellt planområde.
Inga byggnadsminnen finns inom aktuellt planområde.
Inom fastigheten Stamhem 6 finns en industrilokal från tidigt 1970-tal i ljust tegel, (fig 11). Byggnaden används till största del som lager men har även en mindre del med kontor, fikarum och omklädningsrum, lokalen är på 1440 m2, (fig, 11) och golvbeläggningen är av betong. Tält för förvaring och en avlastningsplats med en station för sortering från byggnationer finns på fastigheten. Byggnaden har byggts om 2023 med en nyare kontorsdel med kök.
En av planeringsförutsättningarna är att kommunens befintliga ledningstråk går under byggnaden från norr till söder. I plankartan läggs ett u-område till från norr till söder under befintlig byggnad inom Stamhem 6 på samma sätt som i den gällande planen med det gällande servitutet för denna ledning. Byggnaden ska bestå och blir i och med antagandet av planen planstridig.
Planområdets närområde kännetecknas av de verksamheter och arbetsplatser inom byggindustrin som finns inom verksamhetsområdet Stamhem. I det lite bredare närområdet, finns bilservice, dagligvaruhandel, logistik, gym, post och kontorsverksamhet. För fotgängare som utgår från planområdet är det ungefär 500 meter till Sjöbo resecentrum och Sjöbo gamla torg. Det finns en gång- och cykelväg längs Södergatan som gränsar till verksamhetsområdet Stamhem.
Planområdet ligger inom kommunalt verksamhetsområde för VA.
I närheten till planområdet finns det god tillgång till både kommunal och kommersiell service.
Trafikmatning till Stamhem 6 kommer från Södergatan som är en del av det lokala gatunätet, (fig 13). Berörd väg i gott skick och väl dimensionerade för en marginell ökning av trafik. Det gällande gatunätet och hur man tar sig till området blir oförändrat. Infarten till området sker via Stamhem 3. Det finns ett väg servitut för väg och in- och utfart (Servitut 1265-1919.1). Stamhem 6 har i och med servitutet rätt att använda ett sex meter brett område genom Stamhem 3 för att få tillgång till fastigheten.
Detaljplanen berör inte gång- och cykelnätet i området. Gång- och cykelväg finns på Södergatan som ansluter till Stamhem 3.
Stamhem 6 har ingen egen infart till planområdet. Frågan om en egen infart in till området har undersökts. Östra Idrottsgatan söder om planområdet är en utryckningsväg och lämpar sig inte för en ny infart in till området. Dagens servitut bedöms tillräckligt för fastighetens behov.