Detaljplaner påbörjade efter 2021-12-31 och med status laga kraft är obligatoriska att tillgängliggöra digitalt inom två veckor från Laga Kraft.
Senaste version av de nationella specifikationerna ska användas vid leverans till NGP. Det innebär oftast att senaste version av Focus Detaljplan ska användas. Vid revidering av specifikationerna ska dessa användas senast 6 månader efter att de publicerades.
Vid leverans till Nationella geodataplattformen är vissa uppgifter obligatoriska att fylla i. Nedan följer en sammanställning vad som gäller. Detaljplaner påbörjade efter 2021-12-31 och med status laga kraft är obligatoriska att tillgängliggöra digitalt inom två veckor från Laga Kraft. Senaste version av de nationella specifikationerna ska användas vid leverans till NGP. Det innebär oftast att senaste version av Focus Detaljplan ska användas. Vid revidering av specifikationerna ska dessa användas senast 6 månader efter att de publicerades.
OBS! Längst ned på sidan finns en kortfattad genomgång där de obligatoriska fälten är inringade med röd ram, detta gäller planer som påbörjats efter 31 dec 2021 och har status laga kraft. Detta riktar sig till dig som vill få en snabb överblick.
I videon ser du vilka fält som är obligatorisk för detaljplaner påbörjade eter 2021-12-31.
Du hittar även videon HÄR
Kommun: Namnet på den kommun där detaljplanen gäller. Kommunnamn anges i klartext.
Beteckning: Kommunens identitet på detaljplanen. Beteckningen kan i vissa kommuner överensstämma med planens beteckning i fastighetsregistret.
Plannamn: Detaljplanens namn. Baseras oftast på fastighetsbeteckning och/eller populärnamn.
Syfte: Syfte med detaljplanen beskriver den huvudsakliga avsikten med markanvändning i detaljplanen.
Status: Detaljplanens status anger var detaljplanen befinner sig i detaljplaneprocessen.
Plantyp: Anger typ av plan. Äldre planer som stadsplaner, byggnadsplaner och avstyckningsplaner gäller idag som detaljplaner.
Beslutsinformation:
Korrigerade gränser: Korrigerade gränser beskriver om det har gjorts några medvetna korrigeringar av detaljplanens digitala geometrier efter att den fått laga kraft. Exempel på korrigering är att man flyttat plan- och bestämmelsegränser för att de ska följa fastighetsgränser om dessa har förbättrats och om det är intentionen med detaljplanen att de skulle följa fastighetsgräns. Att gränser endast korrigeras på grund av lägesfel som blir synliga när man digitaliserar en detaljplan innebär inte att detaljplanen ska få information om att gränser korrigerats.
Ja (Grön bock) = Korrigeringar i de digitala geometrierna har gjorts, så att de inte längre följer de planoch bestämmelsegränser som beslutades. Motivet till detta är att man vill att den digitala informationen följer intentionen med detaljplanen. Ett exempel är intentionen att plan- eller bestämmelsegränser ska följa fastighetsgränser.
Nej (Icke ibockad) = De digitala geometrierna följer de geometrier som detaljplanen beslutades på
Kontrollerat planeringsunderlag: Anger om underlaget, oftast grundkarta, som använts för att skapa detaljplanens geometrier har kontrollerats och befunnits korrekt inför antagandet av detaljplanen, samt att detaljplanens geometrier i förekommande fall har justerats efter att eventuella avvikelser har rättats.
Ja (Grön bock) = Underlaget har kontrollerats och befunnits korrekt vid antagandet. Dessutom har planoch bestämmelsegränser justerats efter eventuella funna och rättade avvikelser i underlaget.
Nej (Icke ibockad) = Underlaget har inte kontrollerats innan antagandet eftersom kommunen bedömer att underlaget och plan- och bestämmelsegränserna från granskningen är aktuella vid antagandet.
Kommunens diarienummer: Här ska anges det senast använda diarienummer som byggnadsnämnd enligt plan- och bygglagen har för ärendet. Detta är inte detsamma som beslutsnummer. Det kan till exempel i en viss kommun vara byggnadsnämndens diarienummer för processen att ta fram detaljplanen.
Beslutstyp: Information om vilken typ av beslut som gäller för den aktuella detaljplanen.
Beslutshandling: Beslutshandlingar som är kopplade till detaljplanen eller ändring av bestämmelser i detaljplanen. Information om beslutshandlingarna ska innehålla en referens och en innehållsmarkering. Innehållet kan vara plankarta, beslutsprotokoll eller övrigt. Beslutshandlingen behöver inte innehålla planbeskrivning eftersom den finns med i den digitalt strukturerade informationen på annat sätt. En detaljplan som har status laga kraft ska alltid ha minst en beslutshandling som innehåller plankarta.
Datum antagande: Det datum kommunen fattade beslut att anta detaljplanen.
Datum Laga kraft: Det datum då detaljplanen inte längre går att överklaga har den fått laga kraft. En detaljplan kan ha fler än ett lagakraftdatum om detaljplanen har överklagats flera gånger. Överklagandet kan omfatta hela eller delar av planen.
Genomförandetid: I detaljplanen anges inom vilken tid det finns formell rätt att genomföra planen och detta anges som genomförandetid. Genomförandetiden anges i antal månader. Det behöver vara så för att genomförandetiden kan vara kortare än ett år samt för att det ska vara enhetligt och jämförbart i nationell geodataplattform. Om genomförandetiden anges i dagar eller år i detaljplanen behöver det räknas om till antal månader när detaljplanen görs tillgänglig i nationell geodataplattform. Genomförandetid regleras för hela eller en del av detaljplanen, och det kan vara olika genomförandetider för olika delar av detaljplanen. I det fall det är flera genomförandetider bör det framgå vilka planbestämmelser respektive genomförandetid gäller.
Genomförandetid startar: Anger det datum som genomförandetiden börjar. I de flesta fall startar genomförandetiden samma dag som detaljplanen fått laga kraft.
Planbeskrivning: Handling som anger syftet med detaljplanen och förklarar innehållet för att detaljplanen ska kunna förstås och genomföras. Av planbeskrivningen framgår även de konsekvenser som genomförandet av detaljplanen medför för sakägare, andra berörda och miljön.
Namn: Namn på planbeskrivningen
Kortnamn:
Datum: (Skapad/Publicerad/Reviderad)
Referens: Referens är en fullständig, och beständig, länk som kan anropas för att hämta resursen.
Här krävs att nyckeluppsättningen för Konsument är inlagd.
Klicka på gröna plustecknet till höger:
Specifik referens: Referens till en specifik del av ett dokument till exempel ett kapitel, stycke, bilaga eller paragraf
Klicka på ikonen med en mapp och ett gem. Nu kan du peka ut filen som du vill länka ihop med planen.
När länkningen är gjord, kommer Identitet och Länk fyllas i automatiskt:
Planbestämmelsebeskrivning: (Motiv på varje bestämmelse) Hämtas från PlanDirekt om det är kopplat till planen. Måste annars kopieras in för hand på varje bestämmelse (förslagsvis via Multi-Editor).
Planbestämmelsebeskrivningen består av ett fritt formulerat motiv till den enskilda regleringen i relation till detaljplanens syfte. Det finns planbestämmelser som är geografiskt avgränsade samt de som är skrivna i mer allmänna ordalag. De planbestämmelser som är beskrivna i mer allmänna ordalag kan finnas på flera ställen i detaljplanen med samma lydelse. Dessa planbestämmelser kan ha olika motiv på olika geografiska platser i detaljplanen. Motiven är rent formellt ett av flera teman i planbeskrivningen och obligatoriska för alla detaljplaner påbörjade efter 2021-12-31. Bestämmelsebeskrivningarna för en detaljplan kan sammanställas i en planbeskrivning. Planbestämmelsebeskrivningen ska på ett koncist och relativt okomplicerat sätt ge svar på varför regleringen finns och hur den stödjer syftet med detaljplanen. Den text som formuleras i beskrivningen ska inte vara en utsvävande text med härledning av motiv i flera led. Om planbestämmelsen är någon typ av teknisk anläggning ska motivet i planbestämmelsebeskrivning endast innehålla ”Tekniska anläggningar”. Nedan redovisas ett exempel på hur en planbestämmelsebeskrivning kan formuleras. Det utgörs av en text som skulle kunna utgöra motiv till prickmark: ”För att ändamålet ska vara lämpligt behövs en innergård.” Mer information finns på PBL Kunskapsbanken.
Tidpunkt för lägesbestämning: Det som avses är tidpunkt för lägesplaceringen i de fall detaljplanen skapas digitalt eller tidpunkten för vektoriseringen i de fall detaljplanen vektoriseras från analogt material. Det är alltså den tidpunkt då geometrin i fråga skapades.
Lägesbestämningsmetod i plan: Här ska anges den metod som har använts för att bestämma geometrins ordinater i plan respektive höjd. För detaljplaner är det två olika metoder för lägesbestämning som är aktuella att använda:
Vektorisering av analogt material.
Lägesplacering.
Vektorisering av analogt material innebär att ni information i kartor eller ritngar, som ursprungligen är dokumenterade på papper eller liknande, överförs till digitalt vektorformat. Läs mer om detta i avsnittet om digitaliserad detaljplan. Lägesplacering innebär att fått sitt läge base rat exempelvis bestämmelsegräns i en detaljplan har på ett visst underlag. Det finns olika placering att välja på, varianter av lägesse tabell 3. Om olika varianter har använts inom en och samma geometri ska den varianten med sämst lägesosäkerhet anges på den geometrin.
Beslutshandling: Referens till beslut om detaljplan eller ändring av bestämmelse, samt beslutshandlingens typ. Handlingarna som avses är plankarta, beslutsprotokoll samt övriga berörda handlingar.
Klicka på grönt plustecken till höger för att få upp Beslutshandling. Klicka därefter på den nya Beslutshandlingen (för att få fram alternativen under)
Datum påbörjad: Det datum kommunen anser att planarbetet har påbörjats. Kommunen bör vara konsekvent och alltid använda samma händelse för att ange datum påbörjat. I vissa kommuner använder man det datum då ett planbesked har godkänts, i andra använder man andra händelser.
Innehåll: Beskrivning av innehållet av miniminivån av beslutshandlingar som ska levereras. Det finns tre värdemängder:
plankarta
beslutsprotokoll
övrig
Tryck på knappen med grönt plustecken och välj innehåll i listan.
Namn: Namn på beslutshandlingen, ex Plankarta
Kortnamn:
Datum: (Skapad/Publicerad/Reviderad)
Referens: Referens är en fullständig, och beständig, länk som kan anropas för att hämta resursen.
Här krävs även att nyckeluppsättningen för Konsument är inlagd.
Klicka på gröna plustecknet till höger:
Klicka på ikonen med en mapp och ett gem. Nu kan du peka ut filen som du vill länka ihop med planen. När länkningen är gjord, kommer Identitet och Filnamn fyllas i automatiskt.
Namnerymd: Lämnas tom
Identitet: Fylls i automatiskt
Specifik referens: Referens till en specifik del av ett dokument till exempel ett kapitel, stycke, bilaga eller paragraf
Hämtat från vägledningen för nationella specifikationerna (2022-03-01)
Obligatoriskt i Focus Detaljplan/Total
• Koordinatsystem
• Planområdesstjärna
• Planbestämmelsebeskrivning på varje beteckning
Detaljplan:
Kvalitetsbeskrivning:
Geometridata:
Här är det viktigt att ordningsföljden är enligt följande
1. Lägesbestämningsmetod typ
2. Lägesbestämningsmetod variant
3. Tidpunkt för lägesbestämning
Användbarhet (ej obligatoriskt):
Beslutsinformation:
Beslutsinformation:
Enlig de nationella specifikationerna ska både Plankarta och Beslutsprotokoll laddas upp till NGP.
Det är dock bara Plankartan som är obligatorisk för att leveransen till NGP ska godkännas.
Beslutsinformation - Datum:
Planbeskrivning:
Planeringsunderlag (ej obligatoriskt):
Validera: